11.11.2016

Σκέψεις ενός Μηχανικού



Οι σκέψεις ενός Μηχανικού αποτελούν μια μικρή και απλή "εξομολόγηση" προς τους συναδέλφους για να δείξει, πόσο σημαντική είναι η ψήφος τους στις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ.
Τι είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στον επαγγελματικό χώρο μας, στο χώρο των Μηχανικών, σε έναν τομέα που είναι κράμα τέχνης, επιστήμης και τεχνικής;

Όλα πάνε καλά; (Το ερώτημα δεν θέλει απάντηση είναι ρητορικό)

Ο μηχανικός από επιστήμονας έχει δει το επάγγελμά του να υποβαθμίζεται και για πολλούς η υπηρεσία που προσφέρει να είναι επιβάρυνση και περιττό έξοδο, ή ακόμα πιο απλά και κυνικά ο μηχανικός να προσωποποιεί μια αναγκαία «υπογραφή». Κάποιος θα πει πως οφείλεται σε κακό marketing plan, ή πως δεν πουλάει πια το brand name «μηχανικός». Το σίγουρο όμως είναι πως το γεγονός αυτό της σταδιακής ολίσθησης του κύρους και της αξιοπιστίας του επαγγέλματος οφείλεται και στην κακή γνώμη - ενημέρωση του κόσμου. Χώρια που επιστημονικά δεν ασκεί αυτό που αμιγώς σπούδασε, αλλά «τσιμπολογάει» δεξιά και αριστερά και από άλλες επιστήμες.

Την ίδια στιγμή το κράτος μας θεωρεί, όλους εμάς τους Ελεύθερους Επαγγελματίες Μηχανικούς, εν δυνάμει και χωρίς το τεκμήριο της αθωότητας, φορο-απατεώνες, κλέφτες, ψεύτες και μας πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις, τους φόρους και τις ασφαλιστικές μας εισφορές.

Κι έχουμε κι ένα Επιμελητήριο για το οποίο όλοι έχουμε παράπονα, όλοι δεν είμαστε ικανοποιημένοι, και παρ' όλα αυτά γυρίζουμε πλευρό, «συχτιρίζουμε» την τύχη μας για την παγκόσμια οικονομική κρίση, προσπαθούμε να μπούμε σε ένα ανατολίτικο παζάρι μήπως και αρπάξουμε κανένα «ξεροκόμματο» κακοπληρωμένης τακτοποίησης, και συνεχίζουμε να μην ανακατευόμαστε ή να επιλέγουμε τους ίδιους και τους ίδιους για να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Όμως, επειδή:
α) ποτέ κανένας δεν έκατσε δίπλα μας για να μας μάθει και να μας εξηγήσει αυτά που κι εκείνος τραβάει και αντιμετωπίζει στο Ελεύθερο επάγγελμα, να μας δώσει οδηγίες και λύσεις,

β) φτάσαμε στο σημείο κορύφωσης του επαγγελματικού μας δράματος προσπαθώντας να κάνουμε σωστά, σύννομα, και σύμφωνα με τους κανόνες της παιδείας μας, της τέχνης μας και της επιστήμης μας, τη δουλειά μας, να μαλώσουμε με τον κυκεώνα της πολυνομίας (πολλές φορές αντικρουόμενης), και

γ) ο πελάτης έχει πάντα το δικό του «δίκιο», έχει «σπουδάσει» στο δικό του Πολυτεχνείο, αλλά αγνοεί κεφαλαιωδώς τις βασικές αρχές, τους κανόνες και τις ιδιομορφίες της τέχνη και της επιστήμης που θα θέλαμε ιδανικά να υπηρετούμε...
  • Δημιουργείται η ανάγκη το επιστημονικό πεδίο να είναι απλό και σαφές ως προς την νομοθεσία, σύγχρονο, εναρμονισμένο με τις σημερινές ανάγκες, αποδεκτό και χρήσιμο στην κοινωνία.
  • Δημιουργείται η ανάγκη το απλό αυτό νέο πεδίο να είναι όμοια εφαρμόσιμο από όλους, και φυσικά … 
  • Θα πρέπει να διδάσκεται στους νέους.

Οι νέοι είναι εκείνοι που πρέπει πρώτα από όλα να ενημερωθούν και να μην αδιαφορήσουν. Θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε μια κατάσταση σε τέλμα ή σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου.

Θα πρέπει όλοι μας, όλοι οι Μηχανικοί, να έχουμε λόγο, να αποφασίζουμε για εμάς και για το μέλλον μας.

Θα πρέπει να επιλέξουμε και να προκρίνουν εκείνους που έχουν γνώσεις, έμπρακτη εμπειρία και επαγγελματική κρίση, μακριά από μικροσυμφέροντα.

Κάθε συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές (20 Νοεμβρίου 2016) του ΤΕΕ, έχει νόημα και δύναμη.

Ας πάμε όλοι να αποφασίσουμε για εμάς …












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου